Καλώς ήρθατε στον ξενώνα Ήδιστον στο Λέχοβο
Νυμφαίο 1
Νυμφαίο 2

Νυμφαίο

Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος σε υψόμετρο 1346 μέτρα στο Βίτσι, το Νυμφαίο συνοικίσθηκε το 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Έλληνες Μακεδόνες, που επί 1400 χρόνια εφύλασσαν τη γειτονική Εγνατία οδό.

Το Νυμφαίο ονομάστηκε αρχικά Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει ταυτόχρονα Νύμφη, αθέατη και χιονάτη. Στα τέλη του 18ου αιώνα το όνομα του χωριού παρέφθειρε σε Νέβεσκα, που στα αρβανίτικα σημαίνει «Δεν υπάρχει Νύμφη». Το 1928 ονομάσθηκε Νυμφαίο.

Το Νυμφαίο παρέμεινε αστικό χωριό και μέχρι την απελευθέρωση του είχε 3000 κατοίκους. Κύρια ασχολία των κατοίκων της η χρυσοχοΐα. Κάθε Άνοιξη διασπείρονταν από το Βελιγράδι μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από τον Δούναβη μέχρι τον Μοριά, όπου και πουλούσαν την πραμάτεια τους.

Οι χρυσικοί της Νέβεσκας πλούτισαν πολύ και στην συνέχεια οι πιο τολμηροί, ασχολήθηκαν με το εμπόριο του καπνού και του βαμβακιού. Με τα χρήματα αυτά πλούτισαν το χωριό με σχολές, εκκλησίες και άρτια υποδομή που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες πόλεις εκείνη την εποχή– καλντερίμια, υπονόμους, δημοτικό φωτισμό κλπ.